“DET BLÅ, BLÅ HAV” Teater Nordkraft gæstespil på Husets Teater.

Nordjyderne kan glæde sig til, at Teater Nordkraft vender hjem efter et gæsteophold på Halmtorvet med urpremieren på den tyske dramatiker Nis-Momme Stockmanns sørgespil  “DET BLÅ ,BLÅ HAV”. Stykket handler om fortabte fordrukne sjæle, der som bekendt også befolker Halmtorvet omkring Husets Teater i København.

Som i “Personkreds 3” af Lars Noren får vi i form af næsten monolog fortalt, hvordan verden ser ud for den unge dranker Marko, og hans to venner i betonghettoen: Den boligbyggeriprostituerede Motte og drukkammeraten Elle. Han gennemlyser sin egen skæbne, sin egen livsuduelighed og manglende evne til at komme ud af det livshul og den betonghetto, som stykket foregiver at finde sted i.

Det er skuespillernes, scenograf Nathalie Mellbye og især iscenesætter Therese Willstedts fortjeneste, at stykket rører og bevæger, som det gør. De rykker konkret al elendigheden ud af betonen og placerer det i en scenefirkant af farvet konfetti. Det alméngør tragedien og gør betonhåbløsheden til en almen fortabelse, som kan findes alle steder. Morten Brovn Jørgensen får maksimalt ud af den lange monologiske tekst og gør den med sine rystende lemmer og sin klare stemme mere poetisk end den faktisk er. Mikkel Løvenholt Reenberg gør Elle med de to drukhjerneceller tilbage bevægende med sin bjørnekærlighed til sin talende ven og Christine Gjerulff skræmmer med sin egen stille håbløshed.

Stykke foregiver lykkeligvis ingen happy ending, for den er der oftest ikke. Hvem rummer de udsatte, fortabte som de er for sig selv og for verden ? Det spørger man sig selv om, når man går ud af teatret, anfægtet og klogere på de mennesker, der er lige her omkring os i hver deres boble. Kom afsted nordjyder. Det er godt teater.

Teaterbloggens vurderingTeaterbloggens vurderingTeaterbloggens vurderingTeaterbloggens vurdering    4 teatersæder.

“DET BLÅ, BLÅ HAV” Teater Nordkraft gæstespil på Husets Teater. Derefter på Teater Nordkraft, Ålborg
Spilleperiode:  24. oktober – 17. november kl. 1930 på Teater Nordkraft, Ålborg.
Iscenesættelse: Therese Willstedt.
Scenograf: Nathalie Mellbye.
Varighed: 75 minutter u/pause
Billetter: 185 kr.

 

 

Skriv et svar