“Den gyldne hane”, Den Kongelige Ballet i Operaen

“Den gyldne hane” er en rekonstruktion af Michel Fokins ballet lavet til legendariske Ballet Russes over et Pusjkin-digt fra 1834. Balletten blev førsteopført på Pariseroperaen i 1914 med senere version i 1937. Alexei Ratmansky, (ex-solodanser ved Den Kongelige Ballet og ex-chef for Bolshoiballetten) gendigter trinene i en scenografi og i kostumer, som forsøger at genskabe den russiske avantgardekunstner Natalia Gontcharovas originale. Et lille uddrag af den originale Ballet Russes 1937 version kan ses her.

Handlingen er en satiriske fabel om en selvtilfreds rødmosset Tsar, der, skødeløs i alt hvad han foretager sig, modtager en gylden hane som gave fra en troldmand. En kort og tegneserieagtig handling følger, hvor hans to uduelige sønner drager i krig, han forelsker sig en underskøn forførende dronning, som astrologen senere vil bemægtige sig. Tsaren hakkes til sidst ihjel af hanen, som allegorisk straf for al sin uduelighed.

Verdenspremieren på Det Kongelige Teater er en vellykket blanding af museal opdragende ballethistorie og forfriskende ligefrem historiefortælling af den en gang stærkt politiske fabel om enevælden i Rusland. Scenografien er alene et besøg i balleten værd. Det ene store farveladefarvede bagtæppe i gul, orange og rødt med komplementærfarvet blomsterdekoration afløser hinanden. Scenograf  Richard Hudsons rekonstruktioner er fantastiske.

Trin og mime er kendetegnet af de karikerede og stiliserede bevægelser, som er en af traditionerne i Ballet Russes, hvilket kan fremmedgøre tilskueren, men det lykkes danserne at få en fin historie ud af eventyret.

Thomas Lund formår som tzaren at overdøve det overdrevne kostume og lave et barokt portræt af den indolente hersker, og Gudrun Bojesen er som altid verdensklasseballerina i rollen som dronning.

Kom afsted til Holmen, der er desværre dynger af billetter (læg mærke til nogle aftener er billigere), men hvis man som tilskuer konsulterer programmet før forestillingen, så er det en skøn balletaften. hvor dekorationen og kostumer har hovedrolle. Traditionen fra Ballet Russes er let moderniseret og umiddelbart mere fængende end andre rekonstruktioner af deres værker, jeg har set. Det sidste sæde bliver givet for initiativet, det har også ret.

Teaterbloggens vurderingTeaterbloggens vurderingTeaterbloggens vurderingTeaterbloggens vurderingTeaterbloggens vurdering 5 teatersæder

“Den gyldne hane”, Den Kongelige Ballet i Operaen, Holmen, København.

Koreografi og iscenesættelse:  Alexei Ratmansky
Scenografi: Richard Hudson efter Natalia Goncharov
Spilleperiode: 15. sep. – 26. okt. 2012, kl. 20.00
Varighed1 time og 50 minutter inkl. pause
Billetter: 795kr – 95kr

Skriv et svar