“Kærlighed uden strømper” på Riddersalen – Jytte Abildstrøms Teater.

Johan Herman Wessels komiske syngespil “Kærlighed uden Strømper” fra 1772 har været en falmende stjerne på det danske klassikerfirmament. Det Kongelige Teater spillede stykket sidste gang i midten af 1970’erne, en forestilling der siden er udgivet på CD.
Stykket forsvinder i samme periode fra danskundervisningen, så de færreste under 50 kender Wessels brandere på formfuldendte alexandriner-vers.

Det kan de dog komme til, for Riddersalen på Frederiksberg får det bedste ud af tosserierne – endda tilsat ny musik af slagstøjspilleren Kalle Mathiesen. Handlingen er bizar: Grete drømmer, at hun “aldrig bliver gift, hvis det i dag ei sker”  Brylluppet trues desværre af at hendes forlovede netop den dag  ikke har fået sine strømper på, men må stjæle sin rivals ditto for at være anstændig til brylluppet.

Den komiske faldhøjde er således mikroskopisk, men instruktør Kamilla Bach Mortensen får maksimalt ud af stykket ved at fordoble alt tosseriet med et dejligt fysisk teater og kæmpestore grimasser. Alt dette mens de knudrerede alexandrinere med stor omhu aflistes mange af sine skønne ord-pointer – alene det kunne skuespillerne få en pris for.

Dorte Holbeks kostumer er en forestilling i sig selv. De store parykkers gennemgående tema er høje skumgummikrøller, der dramatisk – men på smukkeste vis – fuldendes af diverse køkkenredskaber, såsom piskeris og omvendte rivejern med fjer. Musikken hjælper godt til, Kalle Mathiesen trommer på alt hvad der kan give lyd, og flere af dansktopmelodierne viser os, at stykkets klæge hjerte-smerte også har modstykke i dag.

Det er en forestilling er lige til at gå på opdagelse i. Wessel holder. Kom afsted, grinebiddere, til det Frederiksbergske hofteater Riddersalen.  Hvis man ikke har været der, er Jytte Abildstrøms teater alene en udflugt værd.

Teaterbloggens vurderingTeaterbloggens vurderingTeaterbloggens vurderingTeaterbloggens vurderingTeaterbloggens vurdering 5 teatersæder

“Kærlighed uden strømper” på Riddersalen – Jytte Abildstrøms Teater, Allégade 7-9.
Iscenesættelselse:   Kamilla Bach Mortensen.
Spilleperiode: 15. marts – 28. april 2012, ti- fre kl. 19.30.
Varighed 2 t og 15 min.
Billetter her 

Skriv et svar