Nederlands Dans Theater, Sol León & Paul Lightfoot, gæstespil Kgl. Teater, Gl.Scene

Stop Motion NDT

Nederlands Dans Theater er lige så fremragende i dette gæstespil, som da de var her sidst i foråret 2009 med Silent Screen. Tre smukke bevægende koreografier, næsten tre timer med trinkunst, som er svær at finde bedre.

Kom af sted, det er dans med følelser for voksne og med et teknisk overskud, så man bliver helt forpustet. Danserne selv er lige så interessante som trinene. De behersker en suveræn teknik samtidig med, at man som publikum kan falde i staver over et udtryk, en tanke, et følelsesmæssigt skift.  De afvikler suveræne balancer i et overjordisk tempo, for i det næste sekund af fange tilskuerne med et blik, en følelse eller en hurtig gestik. De tør at lave kunst for fuld udblæsning.

Og kunst for fuld udblæsning, det er hvad koregrafduen Lightfoot León har gang i. Vi får tre værker i kronologisk rækkefølge, som også synes at afspejle koregrafparrets udvikling fra det mere konkrete og let tilgængelige, til det mørkere og mere svært udgrundelige.

Shoot the Moon  fra 2007 sat til Philip Glass lidt ukendte, men fantastisk smukke Tirol Concerto for klaver og orkester, kredser om parholdet, som en kort pause eller hvilepunkt i livet, hvor vi måske når tæt hinanden. Måske ikke. Vi længes efter os selv og en anden, der elsker en anden.

Same Difference er en voldsomt underholdende, men også eftertænktsom undersøgelse af, hvordan vi mennesker kan have det så forskelligt med vort selv, og hvordan vi ofte vælger at udtrykke vort ego lidt for stort.

Stop-Motion er deres nyeste værk til udvalgte værker af Max Richter. En abstrakt reflektion over tidens gang, afsked, og alle menneskers langsomme vej mod støvet, her gjort konkret, som det hvide kridt danserne til slut danser i.

Det er en lang aften, knap tre timer, men der er, ud over de lidt lange pauser, få overflødige minutter. Kom af sted. Det er verdenskunst på gamle scene. Moderne dans bliver sjældent bedre end her.

Teaterbloggens vurderingTeaterbloggens vurderingTeaterbloggens vurderingTeaterbloggens vurderingTeaterbloggens vurderingTeaterbloggens vurdering  6 teatersæder

Nederlands Dans Theater, Sol León & Paul Lightfoot,
Kgl. Teater, Gl.Scene.
spilleperiode: 19. til 21. januar 2016.
Billetter: 95-595kr

 

Skriv et svar