“NeoArctic” Hotel Pro Forma, gæstespil på Det Kgl. Teater, Gamle Scene.

hotel-pro-forma-neoarcticKirsten Dehlholm fik fortjent årets hæderspris sidste år ved Reumert prisuddelingen. Hendes seneste forestilling NeoArctic, lavet i samarbejde med Letlands Radiokor, ligger i forlængelse af hendes livslange nedbrydning af kunstneriske genreskel. Et visuelt melankolsk requiem over den jord og den natur, vi som mennesker selv er en del af, og som vi forstyrrer og langsomt ødelægger.

Musikken i forestillingen består af 12 sange med musik af skiftevis den engelske dub-techno producer Andy Stott og den unge lettiske klassiske komponist Krists Auznieks. Letlands Radiokor synger sangene på scenen med videoprojektioner på deres kostumer og en bugtende rundhorisont bag dem. Sangtekster og videoprojektioner følges ad i tre sektioner med overskriften Korn, Damp og Stråle.

Musikken er det mest overrumplende ved forestillingen. Mødet mellem en klassisk korlyd, der forstærket blander sig med elektroniske dub- og reverb-lyde og elektroniske dybvandsdrøn er en øreåbner. Den er en fest, hvis man har smag for den mere eksperimenterende del af den elektroniske musik og den klassiske disharmoniske og repeterende modernisme. Sjældent bliver du så godt underholdt af sammenblandingen af den menneskelige sangstemme og elektronikkens syntetiske lyde. Som oftest sker denne genreblanding  på bekostning af en af delene. Det to komponisters musik beriger og farver hinanden, de må have haft det sjovt under produktionen af forestillingen. Jeg kom flere gange i tvivl om, hvem der havde lavet hvad. Og en stor triumf for Letlands Radiokor, som koncentreret i 80 minutter synger hundesvære rytmiske og harmoniske sekvenser som små engle.

Det er en forstilling, der ikke fanger hele vejen igennem, men hvor der er mange overvældende undergangsbilleder, som f.eks. mudderskred og stormscener. Forestillingen er en sorgfuld kunstnerisk refleksion over menneskets naturindblanding, en konstatering af menneskets og naturens forbundethed på godt og ondt.

Kom af sted, den går kun tre gange, ungdommen har fanget den. Det var flot at se premierepublikummet, der næsten alle var under 30 år, hylde den gamle mester, lige fyldt 71.

Teaterbloggens vurderingTeaterbloggens vurderingTeaterbloggens vurderingTeaterbloggens vurderingTeaterbloggens vurdering 5 teatersæder.

“NeoArctic” Hotel Pro Forma, gæstespil på Det Kgl. Teater, Gamle Scene.

Dirigent og musikalsk arrangement: Kaspars Putnins
Koncept: Hotel Pro Forma
Instruktion: Kirsten Dehlholm
Musik; Andy Stott og Krists Auznieks
Tekst: Sjón
Lysdesign: Jesper Kongshaug
Scenografi, instruktørassistent: Anne Mette Fisker Langkjer
Videodesign: Adam Ryde Ankarfeldt, Magnus Pind Bjerre
Spilleperiode: 15-17 september 2016.
Billetter: 75-395 kr.

Skriv et svar