“Balletaften”, Det Kongelige Teater, Gamle Scene.

Etudes” fra 1949 af Harald Lander er ikke for ingenting med i kulturkanonen, den er i sandhed et mesterværk i det 20 århundredes danske ballethistorie. Den er lige interessant for førstegangs ballettilskueren, som den vedbliver at tiltrække os mere garvede balletgængere.  Den blev danset ved åbningen af Operaen og kan i mindre dele ses her, her og her.

Etudes er den store hovedret ved denne balletaften med tre danske koreografier fra hvert sit århundrede, og den danses med den tekniske brillans, som en opulent trinkavalkade over ballettens grundtrin kræver for at blive en smuk skulptur udfoldet i tid: Der er rækker af dameben i synkrone spark, der er silhouetklip af danseres arme og ben  i positurer, der er sylfidepoesi og maskulin bravourdans. Der er flere hold af solister, hvis man vil se den nye solodanser Alban Lendorf, kan du se datoerne her.

Før “Etudes” er der urpremiere på Johan Kobborgs homage til Bournonville, “Alumnus, et overraskende morsomt flirt for de to køn til musik af Lumbye og med venlig hilsen til Livjærgerne. Den fortæller en løs historie, en flok soldater og en flok piger mødes, herrerne drager i krig og kommer hjem igen. Der er livfuldt spas og danseglæde og den sidder lige i skabet for det veldansende hold i skønne periodekostumer. Før denne indledes med Bournonvilles Konservatoriet, et lille fin uddrag fra den romantiske tradition, som er den Kongelige Ballets særkende.

En rigtig dejlig balletaften, hvor det bare er om at komme af sted – øvede som uøvede balletgæster.

Teaterbloggens vurderingTeaterbloggens vurderingTeaterbloggens vurderingTeaterbloggens vurderingTeaterbloggens vurdering5 teatersæder

“Balletaften”, Det Kongelige Teater.
Gamle Scene, Kongens Nytorv, 30. apr. – 19. maj. 2011.
Billetter: 95kr – 695kr, halv pris på dagen fra kl. 18.00, hvis der ikke er udsolgt.
Varighed: 2 timer og 20 minutter.

Skriv et svar