“Enetime og Sylfiden”, Den Kongelige Ballet

Den Kongelige Ballet indleder sæsonen med to kanonklassikere, som var en del af ballettens succesfulde USA-turne i forsommeren.

“Enetime” af Flemming Flindt er oprindelig skabt til dansk TV i 1963, og er noget så sjældent som en gyserballet baseret på Eugéne Ionescos absurde skuespil af samme navn. Handlingen er en mørk fortælling om en danselærer, der sekunderet af en pianist tager livet af sine uskyldige balletelever. Fablen kan fortolkes på mange planer og førsteholdets glimrende dansere, der alle debuterede i deres partier, fandt en fin balance mellem stykkets konkrete handling, og så billedet af den syge meningsløse ondskab og den tilfældige ofring af hvem som helst. Der er mange forskellige dansere på rollelisten, og standarden er høj, så man kan frit vælge mellem de 6 aftener forestillingen går.

“Sylfiden” er Bournonvilles hovedværk og danset over 800 gange af Den Kongelige Ballet. Den nyudnævnte solodanser Alban Lendorf debuterer som James, der bliver forlokket af en sylfide under sin egen bryllupsfest med sin udkårne Effy.

Lendorf gør James til en arrogant hidsig ensporet macho af en ungersvend, som lader sig lokke til at begå en ung herredumhed, at sylfiden sku er pænere og sjovere end Effy. Hans maskulinitet giver megen kraft til duellen med heksen Madge, som kommer til at stå som både urkraft, kvinde og den onde selv – Jette Buchwald er som altid fremragende som heksen. Glimrende er også musikken. Dirigent Robert Reimer får Kapellet til at spille, som om de mener at balletmusik er rigtig musik. Det høres ikke altid.

“Enetime og Sylfiden” er en mørk, men dejlig balletaften, man bliver berørt og foruroliget af megen undertekst og det sorte ubegribelige. Korpset danser som engle, solister og solodansere brillierer i nye udfordringer, hvad mere kan man forlange. Der er kun seks aftener. Husk rabatordeningerne for unge, studerende og pensionister. Halvprisordningen er afskaffet fra denne sæson. Desværre.

Teaterbloggens vurderingTeaterbloggens vurderingTeaterbloggens vurderingTeaterbloggens vurderingTeaterbloggens vurdering5 teatersæder

“Enetime og Sylfiden”, Den Kongelige Ballet.
Iscensættelse: Nikolaj Hübbe (Sylfiden) og Vivi Flindt/Anne Marie Vessel Schlüter (Enetime)
Gamle Scene, Kongens Nytorv fra 17. sep. til 07. okt. 2011 kl. 20.00
Billetter: 95kr – 595kr

Skriv et svar