“Kameliadamen”, Den Kongelige Ballet på Gamle Scene.

Balletmesteren i Hamburg siden 1972 , amerikansk fødte John Neumeier, er den mest betydningsfulde nulevende skaber af handlingsballetter. Hans “Kameliadame” efter Alexander Dumas den yngres roman er et af hans tidlige hovedværker, som længe har været ønsket på repertoriet hos Den Kongelige Ballet.

Nu har vi endeligt fået den i hans egen iscenesættelse og det er en 6-stjernet balletaften. Både garvede ballettomaner og nybegyndere vil få en stor oplevelse ud af den oprindeligt let sentimentale historie om kurtisanen og den pæne søn, der ikke må få hinanden, og hvor hun dør fattig og ensom til sidst.

Neumeier fortæller historien som række flashbacks fortalt af den pæne søn, og som et stykke teater i teater, idet kameliadamen flere gange genkalder sig en en balletaften med Manon Lescaut. Fortællingen får derved langt flere lag og kræver næsten at blive set flere gange, for at få alle detaljer med.

Jürgen Roses scenografi og kostumer er en generøs forstilling i sig selv. Den ene vidunderlige robe afløser den anden, og halvt transperente scenetæpper forsætter legen med fortid og nutid.

Musikken er udvalgte Chopin stykker, som spilles både fra scene og orkestergrav af et følsomt og velspillende Kapel. Danserne får lov til at farve tolkningen af deres figurer, så fortællingen vil have forskellig nuance alt efter hvilket hold, der danser. Gudrun Bojesen var i verdensballerinaklasse, den aften jeg så hende og Ulrik Birkkjærs stormende ungdomsforelskelse lige til at får lyst til at holde om. Den andet hold skulle efter sigende være lige så godt.

Så hvis det skal være ballet i år, så kom af sted. Huske det er rimeligt enkelt at få 20 % rabat på sine billetter. Se min guide til hvordan. Selv brugte jeg s-more.

Teaterbloggens vurderingTeaterbloggens vurderingTeaterbloggens vurderingTeaterbloggens vurderingTeaterbloggens vurdering Teaterbloggens vurdering 6 teatersæder

“Kameliadamen”, Den Kongelige Ballet på Gamle Scene.
Iscenesættelse: John Neumeier m.fl.
Spilleperiode: 30. mar. – 02. maj. 2012.
Billetter her.

PS. For mere interesserede har Weekendavisen fra 4. april en hel side om balletten med interview og anmeldelse.

 

Skriv et svar